• Otomotiv Geri Dönüşüm Bilgi İşlem

A.      HAKKIMIZDA

 

·         Vizyonumuz

En iyi değeri yaratırken yeniliklere açık hizmet anlayışımız ve değerlerimiz bize yol göstermektedir. Böylece çalışanlarımız, müşterilerimiz ve iş ortaklarımıza en iyi hizmeti sahip olduğumuz güçlü değerlerle sunabilmekteyiz. Doğruluk ve sadakat; tüm çalışanlarımız, müşterilerimiz ve iş ortaklarımız için vazgeçilmemizdir.

 

·         Profesyonel Kadro

Bugün geliştirdiğimiz yazılımlar geleceğin teknolojik bilgileriyle donatılmıştır. Tüm altyapımız en son teknolojik yeniliklere sahiptir ve gelecekteki yenilikleri takip etmektedir. Her şeyin mükemmel olarak işlemesini sahip olduğumuz güçlü ekibimizle garanti ediyoruz. Teknik destek ekibimiz ihtiyacınız olan her an size hizmet sunmaktan mutluluk duyar. Yenilikçi yazılım ekibimiz işinize hız katmak için yeni ürünlerle her zaman sizi desteklemektedir.

 

·         Teknoloji

Geniş, güçlü sunucu ve veri tabanına sahibiz. Güvenlik duvarı, özel filtreler, virüs kontrol merkezimiz gerekli kontrolü sağlar. Çoklu görüntüleme sistemimiz, oluşabilecek muhtemel sorunları anında görüntülememize ve çözüm üretmemize imkansağlamaktadır. Kullanmakta olduğumuz güncel Windows teknolojimiz hizmetimizi sorunsuz kılmaktadır.

 

·         Güvenilirlik ve Hız

İşleme aldığımız tüm verilerin bağımsız ve sağlıklı biçimde değerlendirildiğini, tüm işlemlerinizin en hızlı şekilde çözüme kavuşturulduğunu ve tüm bu süreçlerde işbirlikçilerimize zaman tasarrufu sağlayacağımızı garanti ederiz.

Müşterilerimize yeni teknolojik imkanları en hızlı şekilde sunmak, işlem süreçlerini kısaltmak ve yeni imkanlar sunarak bizimle birlikte piyasa lideri olmalarını sağlamak amacımızdır.

 

·         Veri Güvenilirliği

Tüm süreçlerimiz en üst düzey teknoloji ve en iyi şekilde tasarlanmış güvenlik unsurları ile desteklenmektedir. Tüm sistemimiz ve verilerimiz özel güvenlik yazılımlarımızla koruma altına alınmıştır. Tüm sistemimiz kesintisiz güç kaynakları ve jeneratörler ile desteklenmektedir. Veri tabanımız, sunucularımız ve internet bağlantımız kesintisiz hizmet vermek üzere tasarlanmıştır.

 

 

·         Çevre Sorumluluğu /Atık Yönetim Hiyerarşisi

Atık yönetiminin temelini atık yönetim hiyerarşisi ve üretici sorumluluğu ilkeleri oluşturmaktadır. Atık yönetim hiyerarşisi yasal mevzuat ve politikalarda;

a.       Önleme,

b.       Yeniden kullanım,

c.        Geri dönüşüm,

d.       Geri kazanım (hammadde geri kazanımı, enerji kazanımı vb.),

e.        Bertaraf (depolama/yakma) olarak ifade edilmektedir.

 

Geri dönüşüm, oluşumu kaynakta önlenemeyen veya yeniden kullanılamayan atıklara uygulanan bir yöntemdir.

Ömrünü Tamamlamış Araçlar; otomotiv sektörünün diğer çevresel etkilerinden farklı olarak yalnızca çevresel kirleticiler değil, aynı zamanda içerdikleri geri dönüştürülebilir, geri kazanılabilir ve yeniden kullanılabilir malzemeler nedeniyle ekonomik birer değerdir.

 

B.      KURUMSAL

 

·         Otomotiv Geri Dönüşüm Bilgi İşlem

Bünyesinde bulundurduğu ÖTA Geçici Depolama Alanları ve münferit depolar projepartneri/çözüm ortakları ile belirlenenmarka araçlara otomotiv geri dönüşüm faaliyeti kapsamında yeniden kullanılabilir (hasarsız, revizyonlu), spot ve orijinal parça tedarik ve satış faaliyetlerini gerçekleştirme amacındadır.

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Ömrünü Tamamlamış Araçların Kontrolü Hakkında Yönetmeliği/tebliği, ELV Direktifi (End of Life Vehicle Directive 2000/53/EC) çerçevesinde Otomotiv Geri Dönüşüm ile ilgili olarak Bilgi İşlem faaliyetinde bulunmakta olup;

a.       Çevre ve insan sağlığının korunması için araçlardan kaynaklanan atıkların  oluşumunu engellemek, Ömrünü Tamamlamış Araçlar ve bunlara ait parçaların yeniden kullanım, geri dönüşüm ve geri kazanım işlemleri ile bertaraf edilecek atık miktarını azaltmak,

b.       AB Ülkeleri ve uluslararası sektörle ilgili teknik ve yasal gelişmeleri izlemek, Kalite ve Çevre Yönetim Sistemlerinin gelişmesine katkıda bulunmak, araştırmak, Üniversiteler ve Araştırma Kurum ve kuruluşları ile ilişkiler kurarak firmanın yurt gerçeklerine uygun olarak gelişmesi ve büyümesinin yollarını araştırmak,

c.        ÖTA ön işlem ve söküm ile ilgili programları milli imkanlar ile geliştirerek işlem ve söküm aşamalarına ek olarak kayıt ve rapor sisteminde iyileştirmeler yapmak, yeniden kullanım parçalarının uluslararası standartlara göre barkodlamasını sağlamak ve ilgili programı yaygınlaştırmak,

d.       ÖTA iş akışını her yönüyle kayıt altına alarak ülke ekonomisine katma değer sağlamak (kayıt dışı ekonominin ortadan kaldırılması),

e.        Her türlü atığın çevresel etkilerinin azaltılması, toplanmasını, taşınmasını, geri kazanım yoluyla yeniden üretim sürecine katılarak ulusal ekonomiye kazandırılmasını,

f.        ÖTA hizmeti sunduğu iş ve çözüm ortakları adına Kanunlar ve Yönetmeliklerden kaynaklanan atık yönetimi sorumluluklarını yerine getirmek üzere organizasyonlar oluşturmak üzere bir veya birden fazla iktisadi işletme kurmak, işletmek ve işlettirmek amacındadır.

 

C.      FAALİYET ALANLARI

 

·         Ana Faaliyet

Otomotiv Geri Dönüşüm Sektörü ile ilgili olarak;

a.       Hurda/Ağır hasarlı araçların satış ve tedarik işlemlerini (ihale/satın alma) yerine getirmek,

b.       Lisanslı firmalar başta olmak üzere yeniden kullanılabilir parça (sıfır, spot, revizyonlu, hasarsız parça dahil) tedarik ve satış faaliyetlerini gerçekleştirmek amacıyla web tabanlı bilgi işlem uygulamalarını sektöre sunmak, ilgili organizasyonları oluşturmak amacındadır.

Tüm faaliyetler web tabanlı online uygulamalar ile yerine getirilecektir.

 

·         Organizasyon

a.       ÖTA Geçici Depolama Alanları(İlgili birimler araç söküm, depolama ve satış faaliyetlerini yerine getirebilecektir.)

b.       Münferit depolar(yeniden kullanılabilir parça, spot ve sıfır parça tedarik ve satışı yapan düzenli depo/depolara sahip, çevre il müdürlüğünden uygunluk belgesi almış birimler. Mevcut ÖTA Geçici Depolama Alanları alt yapısında oluşturulacak, depolama ve satış faaliyetlerini yerine getirecektir.

 

·         Hedef Kitle

a.       Sigorta şirketleri(Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası kapsamında),

b.       Rentacar firmaları,

c.        Otomotiv yetkili servisleri,Ara servis ve kaportacılar,

d.       Son kullanıcılar.

 

·         Parça Kaynağı

c.        ÖTA/Hurda statüsündeki araçlar,

d.       Lojistik hasarlı ve/veya tescilsiz araçlar,

e.        Ağır hasarlı araçlar,

f.        Az hasarlı, arızalı olan ve onarım/revizyon sonucunda çevre ve insan sağlık/emniyetini etkilemeyen parçalar,

g.        Ölü stok ve spot parçalar

D.      HİZMETLER/MODÜLLER

 

·         Yedek Parça Modülü

Bayi ve alt bayiler tarafından ellerinde mevcut yedek parçaların(sıfır orijinal parça, sıfır yan sanayi/eşdeğer parça, yeniden kullanılabilir parça (orj. ve hasarsız), revizyonlu parça, çıkma parça(az hasarlı)) parça numarası ile yada marka-model-tip-motor-kasa-şanzıman vb. bilgilerden parça numarasına ulaşılarakenvanter oluşturulan (depo kaydı vb.), barkodlanarak ve fotoğraflanarak, satış amacı ile sisteme yüklenen parçalar.

Web arama sonuç modülün de mutlaka parça resmi olmalı, mümkün ise bağlı olduğu aracın bütün bir resmi (3 boyutluda olabilir) olmalı.

İlgili parçaların toplu bir excell listesi (Marka, Orj_Parca_No, Tedarikçi Logosuz_No-Stok No),  Parca_Adı, İskontolu Net Fıyat, O.E Yedek Parça Fiyatı, Üretici Marka,  0- Yan Sanayi  1-Logosuz) olması durumunda sisteme komple yüklenebilmelidir.

İlgili parçalar bayi/mağaza tarafından tüm bilgileri (parça no, marka, model, tip, motor, şanz., kasa, satış fiyatı vb.)  manuel olarakta girilebilmelidir.

Yukarıdaki işlemlerin yapılabilmesi için belirlenecek markalardaki modeller belirlenip, tüm parça no ve satış fiyatlarının sisteme yüklenmesi gerekmektedir.

İlgili parçalar araç olarak (örnek: Renault, Clio 4, 1.5 dci, manuel şanz., vb.) komple, içerdiği tüm yeniden kullanılabilir parçaları ile de sisteme yüklenebilir.Bağlı olduğu aracın bütün bir resmi olmalı.

·         Araç Söküm Modülü

ÖTA Lisanlı söküm tesislerinin hurda/ÖTA statüsündeki aracı marka, model, tip, motor, şanz., kasa ile tüm parça bilgilerine ulaşarak, hasarsız/revizyon görebilecek parçaları belirleyerek sökmesi, envanter oluşturması, barkod oluşturması, depo bilgilerinin girilmesi, fotoğraflanması ve web üzerinden satışı ile yedek parça modülü ile satılması.

Yukarıdaki işlemlerin yapılabilmesi için belirlenecek markalardaki modeller belirlenip tüm parça no ve satış fiyatlarının sisteme yüklenmesi gerekmektedir.İlgili araçlar Şasi No ile de sökülebilmelidir.

 

ÖTA Sistem Otomasyonu

Ömrünü Tamamlamış Araç (ÖTA) operasyon ve iş süreçlerinin takip edilmesi, geri dönüşüm ve yeniden kullanım oranlarının kayıt altına alınması, yeniden kullanılabilir yedek parçaların orijinal parça kodlarıyla barkodlanması, sektörün her yönüyle kayıt altına alınarak ülke ekonomisine katma değer sağlaması, konusunda uzman kurumsal firmaların sektöre kazanılması için  “ÖTA Sistem Otomasyonu (Yazılım Alt Yapısı Dahil)”nu kurmaktır.

 

ÖTA Sistem Otomasyonu;

Yönetmeliğe uygun ÖTA online iş akış takibinin yapıldığı, parça katolog bilgilerinin sunulduğu, Yeniden Kullanılabilir  yedek parçaların kayıt altına alınıp barkodlanarak depo sistemine aktarıldığı, atık kayıt ve istatistiklerinin yapılabildiği , resmi kurum ve kuruluşlara yasal raporlamanın yapıldığı  “ÖTA Sökme Bilgi Sistemi(ÖSBS)”,

Sektör standartlarının oluşturulması, sigorta iade, mevcut spot ,orijinal ve yan sanayi yedek parçaların(kayıtsız) kayıt altına alınıp barkodlanıp, depo sistemine dahil edildiği (Parça Tanımlama, Barkodlama, Stok Kazandırma, Yedek Parça Katoloğu, Parça Arama/Sorgulama,S tok Takibi,  Depolama   Hizmeti, Güncel Parça Fiyat Bilgisi, online Satış Portalı) “Yedek Parça Stok Yönetim Bilgi Sistemi(SYBS)” ni içermektedir.

 

·         Bayi Web Tasarım Modülü

 

Her bayi yada mağazanın belirlenecek birkaç web standart tasarımından birini seçerek kendi web alt adresi ve bilgilerinin girilmesi, seçeceği yukarıdaki modüllerin aktif edilmesi.

İlgili modülde bayi ve mağazalar alt bayilerini oluşturabilmeli, kullanıcı adı ve şifre verebilmeli, kendi ticaretini yapabilmelidir.

Ancak tüm veri ve bilgiler ana sistemde olmalı, sigorta şirketi-rentacar-son kullanıcı yada mağazaların kendi aralarındaki ticaret ve alışveriş ana sistem vasıtası ve komisyon ile yapılmalıdır.

 

Bayi Web Tasarım Modülü

 

Hurdayada Ömrünü Tamamlamış Araç’ların, ÖTA işleme tesislerinde sökülmesi, Münferit Depo statüsündeki noktaların envanterinde mevcut;  

Yeniden kullanılabilir  yedek parçaların  tespit edilmesi, parçaların araçtan söküldükten sonra düzenli şekilde  depolanması, ihtiyaç sahipleri tarafından tanınması ve talep edilmesini sağlayacak numaralandırma, barkod (Orijinal Parça Kodlarıyla)  ile etiketlendirilmesi maksadıyla;

•       Parça Tanımlama,

•       Barkodlama ve Stok Kazandırma,

•       Yedek Parça Katoloğu,

•       Parça Arama/Sorgulama,

•       Stok Takibi,

•       Depolama Hizmeti,

•       Güncel Parça Fiyat Bilgisi,

•       Satış Portalına Online Ulaşım,

•       Sirkülasyonu Olmayan Yedek Parçaların Satış PortalınaEklenerek  Satılması,

•       Parçanın Servise Teslimi-Sevkiyat sistem ve iş akışlarını içermelidir.

E.      RESMİ MEVZUAT/YÜKÜMLÜLÜKLER

 

Lisanslı Tesis/Ekonomik Operatör: Ömrünü Tamamlamış Araçların toplama, sökme, kesme, parçalama, geri kazanma, geri dönüştürme işlemlerinden herhangi birini yapanlar;

 

Geçici Depolama Alanı: Ek-1’e uygun olarak, ömrünü tamamlamış araçların arındırıldığı, söküldüğü ve işleme tesisine gönderilinceye kadar geçici olarak bekletildiği ve 15 inci maddeye göre çevre izin ve lisansı alınmış alanlar,

 

Lisanslı Tesis/Ekonomik Operatör;

a.       Tehlikeli madde kullanım yasaklarına uymak,

b.       Gerekli kodlama, rapor verme, lisans ve tip onayı yükümlülüklerini yerine  getirmek,

c.        ÖTA toplama sistemini kurmak ve/veya toplama sistemi içinde yer almak,

d.       Toplanan hurda / ÖTA’ların işlenmesini, yeniden kullanımını,  geri kazanımını ve geri dönüşümünü belirlenen oranlarda yapmak veya yaptırmak,

e.        Yeniden kullanım, geri kazanım ve geri dönüşüm kota oranlarını sağlayarak Bakanlığa raporlamalıdır.

 

·         Münferit Depolar (Yeniden Kullanılabilir + Spot + 2.El Parça Satıcıları): Ömrünü tamamlamış araçlardan elde edilen parçaların, depolama ve satışının yapıldığı noktalardır.

 

Depolama ve Satış

Parçaların muhafaza edildiği ve satışa sunulduğu depo alanıdır. Bu bölümde;

a.       Yeniden kullanılabilir, temizlenmiş ve barkodlanmış parçaların istif edildiği kapalı deponun,

b.       Depo içinde parçalara uygun raf sisteminin, betonarme zeminin,

c.        Yağ ile kirlenmiş yüzeyleri temizlemek maksadıyla kullanılacak emici malzeme ile yağ çözücülerininbulundurulması zorunludur.

d.       Depolama işleminde Sıvı içeren parçaların veya geri kazanılabilir aksam ve yedek parçaların zarar görmeyeceği şekilde yapılması, bu amaçla depo içinde düzeni ve sınıflandırmayı sağlayacak ekipmanlar bulundurulmalıdır.

 

Münferit Depolar(Ömrünü Tamamlamış Araçlardan Elde Edilen Parça Depoları )

a.       Zemin geçirimsizliği bu tebliğin 12 nci maddesine göre sağlanır,

b.       Bu alanlarda arındırma, söküm, kesme ve parçalama işlemlerinden herhangi biri gerçekleştirilemez,

c.        Hasarlı araç ve parçalarının yıkanması halinde, bu alanlarda kapalı bir yıkama bölümü oluşturulur,

d.       Yağmur suları ve atık sular, ızgaralı drenaj kanallarıyla yağ tutucuda toplanır,

e.        Depo çevresi asgari 1,5 m yüksekliğinde yapı malzemesiyle çevrilir, Kaza yapmış araçların üzeri branda ile örtülür ve Yukarıdaki şartların sağlandığı, İl Çevre Müdürlükleri tarafından verilecek Uygunluk Yazısı ile belgelenir.

F.       ARAÇLARIN HURDAYA ÇIKARILMASI

 

Hurda Araç/ÖTA Karar ve Tanımı;

Çevre, insan sağlığı ve emniyetini sağlanması, ekonomik değerler yanında teknik standartları da içermelidir. Söz konusu eylem ile Hurda Araç/ÖTA olması gereken ancak ilgili araçların çekme belgeli olarak tekrar trafiğe çıkarılarak çevre ve insan sağlığının etkilenmesinin önüne geçilmesi ana amaç olmalıdır.

 

(18.07.1997 gün ve 23053 sayılı Resmi Gazete Karayolları Trafik Yönetmeliği)(Madde 39) (Değişik:RG-1/5/2010-27568-Değişik fıkra:RG-9/9/2011-28049)

Ekonomik Ömrünü Doldurma, eskime, yıpranma, kaza, yanma, tahrip edilme ve benzeri nedenlerle kullanılamaz duruma gelen araçlar; sahiplerinin, kanuni temsilcilerinin, vekillerinin veya tüzel kişiliklerce yetkilendirilen kişilerin dilekçesi üzerine, muayeneye tabi tutulmadan aşağıda belirtilen belgeler ile müracaat tarihi itibariyle herhangi bir trafik tescil şube veya bürosunda hurdaya çıkarılır;

a.       Vergi Dairesinden alınmış;

·         Motorlu taşıtlar vergisi,

·         Gecikme faizi, gecikme zammı,

·         Vergi cezası,

·         Trafik idari para cezası ile idari para cezaları

·         Geçiş ücreti borcu bulunmadığına dair ilişik kesme belgesinin,

b.       Veya hurdaya ayrılmasında sakınca bulunmadığına dair belgenin ibrazı ve kayıtlarında haciz, rehin, tedbir gibi kısıtlayıcı şerhler bulunmaması halinde.

 

Hurdaya çıkarılacak araçtan dolayı yukarıda sayılan hususlarla ilgili borcu bulunmadığının Gelir İdaresi Başkanlığından elektronik sistemle tespit edilebilmesi halinde, belge ibrazı zorunluluğu aranmaz.

 

(Ek fıkra:RG-9/9/2011-28049)

M1, N1 kategorisindeki araçlar ile motosiklet ve motorlu bisiklet haricindeki üç tekerlekli araçların hurdaya ayrılması işlemleri sırasında 30/12/2009 tarihli ve 27448 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ömrünü Tamamlamış Araçların Kontrolü Hakkında Yönetmeliğin ek-3’ünde örneği yer alan “Araç Kayıttan Düşme ve Bertaraf Formu” nun ibrazı zorunludur.

 

Araca ait tescil belgesine "hurdaya çıkarılmıştır" şerhi konularak sahiplerine geri verilir, motorlu araç trafik belgesi ile tescil plakaları geri alınarak iptal edilir.

“Hurdaya çıkarılmıştır” şerhi konularak sahiplerine verilen araç tescil belgeleri, araçların hurda olarak satışlarında sahiplik belgesi olarak kullanılır.

Hurdaya ayrılmış araçların tescile esas müracaat formuna ve bilgisayar kayıtlarına hurdaya çıkarıldıklarına dair gerekli kayıt düşülür ve tescil dosyaları iki yıl sonra imha edilir. Tescil plakaları ancak bu sürenin sonunda başka araçlara tahsis edilebilir.

Hurdaya ayrılan araç bilgileri Gelir İdaresi Başkanlığına elektronik sistemle, bunun mümkün olmaması halinde ise  en geç onbeş iş günü içinde yazılı olarak ilgili vergi dairesine bildirilir.

 

Hurdaya ayrılmış olan taşıtlar, onarımla yenilenseler bile tescil edilemezler. Ancak, kullanılabilir durumdaki motoru ve diğer parçaları, başka araçlarda kullanılabilir. Bunlardan gerekli görülenler kullanıldığı aracın kayıtlarına işlenir.

 

Bir araca ait tescil bilgilerinin, çalıntı bir araç üzerinde kullanıldığının tespiti üzerine çalınan aracın hak sahibine iade edilmesi ve tescil bilgileri kullanılan bu aracın fiziki olarak bir kısmının veya tamamının bulunamaması halinde, sahiplerinin olayı belgeleyen ilgili kolluk veya adli makamlardan alınmış belge ile müracaatı üzerine, bilgileri kullanılan bu araç durumun tespit tarihi itibariyle birinci fıkrada belirtilen hükümler uygulanarak hurdaya çıkarılır.

 

 

Hangi Şart ve Hallerde Araç/Ekipmanların Hurda/ÖTA Statüsünü Alabileceği;

a.       Kullanım ömrünü tamamlayan araçlar/motorlu ekipmanlar (herhangi bir yaş/yıl sınırlaması yok),

b.       Onarımı ekonomik veya teknik olarak mümkün olmayan araçlar/motorlu ekipmanlar,

c.        Onarımı çevre ve insan sağlığı/güvenliğine risk oluşturacak durumdaki araç/motorlu ekipmanlar,

d.       Tahsis edildiği/hizmet vereceği konunun kalmaması/ortadan kalkması durumundaki araç/motorlu ekipmanlar,

e.        Herhangi bir şekilde tescil edilmemiş/edilemeyen araçlar/ motorlu ekipmanlar (test araçları, lojistik/nakliyat hasarlı araçlar vb.),

f.        Çalınma vb. sebepler ile araç vasfını yitirecek derece donanıma sahip (motorsuz, şasede işlem yapılmış/oynanmış, ana donanımı eksik araçlar) olan araçlar/motorlu ekipmanlar.

 

 

Sigorta şirketleri ÖTA/Hurda araçlarının işlemleri aşağıda belirtilen süreçlerden biri ile yerine getirmektedir;

a.       Tüm Hurda/ÖTA’ların ihale edilmeden sovtaj parametresi üzerinden lisanslı firma/ekonomik operatöre satılması, ilgili aracın ruhsat satışının alıcı lisanslı firma/ekonomik operatöre yapılarak yasal hurda işlemini tamamlaması, arındırma ve söküm işlemini müteakip yeniden kullanılabilir parça statüsünde satılması,

b.       Hurda/ÖTA’ların ihale edilmesi durumunda ihaleye sadece lisanslı firmaların girmesi, ilgili aracın ruhsat satışının alıcı lisanslı firma/ekonomik operatöre yapılarak yasal hurda işlemini tamamlaması, arındırma ve söküm işlemini müteakip yeniden kullanılabilir parça statüsünde satılması,

c.        Sigorta şirketlerinin tüm Hurda/ÖTA’ların hizmet ve süreçlerinin sözleşmeli, lisanslı firma/ekonomik operatör vasıtası ile yürütmesi. İlgili uygulamada tüm süreçler(araçların teslim alınıp nakliyesi, bertaraf formu, hurdaya çıkarma süreci, arındırma-söküm işlemi ilgili lisanslı firma/ekonomik operatör tarafından yerine getirilerek münferit depo statüsündeki yeniden kullanılabilir parça depo yada satıcılarına sadece yeniden kullanılabilir parçalar teslim edilir. Sigorta şirketi bu süreçte ihaleyi sadece lisanslı yada münferit depo statüsündeki firmalara yapabilir. Alıcının lisanslı firma olması durumunda aracın bertaraf formu, hurdaya çıkarma süreci, arındırma-söküm işlemi alıcı lisanslı firma tarafından yerine getirilir.

Alıcının münferit depo olması durumunda tüm işlemler sözleşmeli, lisanslı ekonomik operatör tarafından yerine getirilir, münferit depoya sadece yeniden kullanılabilir parçalar teslim edilir.

 

Çalınan-Bulunan Araçlar

KASKO Teminatı altında olan çalınmış / bulunmuş araçların değerlendirmesi; Uygulamada bulunan araçlar ile ilgili tüm bürokratik işlemler takip ediliyor ve ilgili araç proje uygulama etapları doğrultusunda efektif bir model ile değerlendiriliyor.

Bir araca ait tescil bilgilerinin, çalıntı bir araç üzerinde kullanıldığının tespiti üzerine çalınan aracın hak sahibine iade edilmesi ve tescil bilgileri kullanılan bu aracın fiziki olarak bir kısmının veya tamamının bulunamaması halinde, sahiplerinin olayı belgeleyen ilgili kolluk veya adli makamlardan alınmış belge ile müracaatı üzerine, bilgileri kullanılan bu araç durumun tespit tarihi itibariyle birinci fıkrada belirtilen hükümler uygulanarak hurdaya çıkarılır.

G.      YENİDEN KULLANILABİLİR PARÇA

 

ÖTA Tebliğinde yer alan “Tüm Yeniden Kullanılabilir Parçaların” araçtan sökülerek, yıkama ve temizleme işlemleri tamamlandıktan sonra envanter oluşturularak kayıt altına alınarak ve barkodlanması yapılmış parça.

 

Yeniden Kullanılamaz Kabul Edilen Aksam Parçaları

 

a.       Piroteknik harekete geçirici, elektronik kumanda üniteleri ve sensörler,

b.       Kolan, toka, geri sarıcı, piroteknik harekete geçirici dâhil olmak üzere, otomatik ya da otomatik olmayan emniyet kemeri düzenekleri,

c.        Direksiyon kolonuna etkiyen direksiyon kilidi düzenekleri,

d.       Aktarıcılar (transponder) ve elektronik kumanda üniteleri dahil olmak üzere, motor blokaj cihazı (immobiliser),

e.        Emisyon iyileştirme sistemleri (katalitik konvertörler, parçacık filtreleri),

f.        Egzoz susturucularını ihtiva etmektedir.

 

Lisanlı firmalar, münferit depolar oluşturacakları kayıt sistemi ile yeniden kullanım amacıyla satışa sunulacak tüm parçaların envanterini oluşturularak barkodlayacaktır. İlgili barkod araç plaka/şaşino, parça stok yada parça no, fatura tarih ve no vb. bilgileri içermelidir. Lisanslı tesisler yeniden kullanılabilir tüm parçaları kare barkod(karekod) ile (ilgili araca ait araç kayıttan düşme ve bertaraf formunu tanımlayarak) barkodlanmalıdır.

 

(Resmi Gazete, Hazine Müşteşarlığı, 14 Mayıs 2015 Gün ve  29355 Sayılı  “Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları” Tebliği)

 

Eşdeğer (Muadil)  Parça:

Bir motorlu aracın montajında kullanılan esas-orijinal parçaların değiştirilmesi amacıyla üretilen, ilgili mevzuat (yönetmelik, standard, teknik düzenleme) çerçevesinde belirlenen deney, muayene metotlarına göre orijinal parçayla (kütle, boyut, malzeme ve işlevsellik vb.) kıyaslanarak tespit edilen kriterlere uygunluğunun, Hazine Müsteşarlığınca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde yetkili kuruluşlarca düzenlenecek belgeler yoluyla belgelendirilmesi gereken parçaları, (Bu kapsamda bir belgenin varlığı durumunda, belge konusu parçaların aksi iddia sahibince kanıtlanana kadar eşdeğer kalitede olduğu varsayılır.)

 

Orijinal Parça:

Bir motorlu aracın üretiminde veya montajında kullanılan parçalarla aynı kalitede olan ve söz konusu motorlu aracın üretiminde veya montajında kullanılan parçaların veya yedek parçaların üretiminde sağlayıcı tarafından getirilen ölçütlere ve üretim standartlarına göre üretilmiş yedek parçaları,

Aracın orijinal parçaları ile aynı üretim bandında üretilen yedek parçaları, (Bu parçaların, söz konusu aracın montajında kullanılan parçalarla aynı kalitede olduğunun ve araç üreticisi tarafından getirilen ölçütlere ve üretim standartlarına göre üretildiğinin Hazine Müsteşarlığınca belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde belgelendirilmesi halinde, belge konusu parçaların aksi iddia sahibince kanıtlanana kadar orijinal yedek parça olduğu varsayılır.)

 

İlgili mevzuat çerçevesinde ömrünü tamamlamış araçlardan veya Hazine Müsteşarlığınca belirlenecek esaslara göre hasarlı araçlardan çıkarılan kodlandırılmış, hasarsız, araç güvenliği ve çevre standartlarını karşılayan eşdeğer niteliğinde olmayan parçalar.

 

Tazminat ve Giderlerin Ödenmesi:

Hasar halinde, hasar gören parça, onarımı mümkün değilse veya eşdeğer parça veya ömrünü tamamlamış araçlar mevzuatı kapsamındaki araçlardan elde edilen orijinal parça ile değişimine imkân yok ise orijinali ile değiştirilir.

Kaza tarihine göre model yılından itibaren 3 yılı geçmeyen motorlu araçlarda hasar gören parça, onarımı mümkün değilse öncelikle orijinali ile değiştirilir, orijinal parçanın bulunmaması durumunda eşdeğer veya ömrünü tamamlamış araçlar mevzuatı kapsamındaki araçlardan elde edilen orijinal parça ile değiştirilir.

 

Ancak model yılından itibaren 3 yılı geçmeyen motorlu araçta hasar gören parçanın orijinal olmadığı durumda eşdeğer veya ömrünü tamamlamış araçlar mevzuatı kapsamındaki araçlardan elde edilen orijinal parça ile değişim yapılır. Bu paragraf uygulaması sonucu araçta bir kıymet artışı meydana gelse dahi bu fark tazminat miktarından indirilemez.

 

Eşdeğer veya ömrünü tamamlamış araçlar mevzuatı kapsamındaki araçlardan elde edilen orijinal parça ile değişim mümkün olduğu halde, sigortacının bilgisi ve onayı dahilinde olmadan orijinal parça ile onarım sağlanır ise sigortacının sorumluluğu, sigortacının kaza tarihi itibariyle benzer hasarlardaki onarım uygulamasına göre, eşdeğer veya ömrünü tamamlamış araçlar mevzuatı kapsamındaki araçlardan elde edilen orijinal parça bedeli ile sınırlıdır.

H.      SİGORTA POLİÇELERİ UYARINCA ONARIM SIRASINDA DEĞİŞTİRİLEN VE AĞIR HASARLI ARAÇLARDAN ÇIKAN PARÇALAR

 

a.       Sigorta poliçeleri uyarınca onarım sırasında değiştirilen ve ağır hasarlı araçlardan çıkan parçaların lisanslı arındırma ve söküm tesisine teslim edilmesini, toplanması-toplatılmasını, arındırma-ayrıştırma işlemler sonrasında yeniden kullanım statüsündeki parçaların, il uygunluk belgesi almış 2. el parça satışı yapan münferit depolar vasıtası ile satışa sunulmasını sağlamak. İlgili alınması, lisanslı tesise getirilmesi, ayrıştırma sonucunda kullanılabilir parçaların revizyon/onarım sonrasında yeniden kullanılması, kullanılmayacak parçaların hammadde geri dönüşüm/geri kazanımı için ilgili lisanslı tesislere verilmesi ile ilgili iş akışı ve raporlamanın sigorta şirketi (toplanacak parçaların ekspertiz aşamasında barkodlanması “plaka, marka, model, tip, şase ve parça no” vb.) ve lisanslı tesisler tarafından yerine getirilmesi,

b.       Tehlikeli atık statüsündeki parça ve atıkların(akü, katalizör vb.) tehlikeli atık lisansına sahip firma/araçlar ile toplanmasını sağlamak,

c.        Sigorta Şirketi Hasarlı Araç Depolarını (ÖTA/hurda araçlar başta olmak üzere hasarlı/kaza yapmış araçların muhafaza edildiği/ihale ve satışa sunulduğu alan/depolar (Sigorta Şirketleri yada Ekonomik Operatörler tarafından) oluşturması gerekmektedir.

 

İ.        ONARIM/REVİZYON

 

Yeniden kullanım (onarım/revizyon ile), üretimden kalkmış, arızalı, onarım ve revizyonu mümkün parçalar için ekonomik ve doğru bir alternatiftir.

 

Revizyon/onarım yeniden kullanılabilir parça ve sistemleri;

a.       Otomotiv birleşik sistemleri barkodlama sistemi ile kayıt altına alınmalı, demonte edilen ürünler arıza kök sebebinin doğru yorumlanabilmesi için parçaların ayrı ayrı temizlenerek görsel, ölçüsel, çatlak, sertlik, salgı, muayene ve testlerden geçirilerek yüzde yüz kontrol sonucunda gereken yedek parça, işçilik ve test işlemleri raporlanmalı,

b.       Mevcut kalite sistemimizin sürekli gelişmesi için tüm süreçler sürekli izlenmeli,

c.        İleri teknolojiye sahip test cihazları devreye alınarak, kontrol edilmeli ve en az 6 ay garanti verilmelidir.